2009. február 9., hétfő

Ha kicsi a keresőkép

A digitális SLR-rel fotózók közül sokan panaszkodnak arra, hogy a keresőben, főleg az APS-C vagy Nikon DX formátumú (tulajdonképpen half-frame, azaz fél képkocka méretű) fényképezőgépek esetében kicsi a keresőkép: az ember nem látja, hogy pontosan mi éles és mi nem. Ez makrofotózásnál, portré készítésénél különösen fontos. Nos, magam is hasonló cipőben jártam egy Canon EOS 10D-vel, így utánanéztem a megoldásnak.

Kézenfekvő volt, hogy egy nagyító előtétet kell a keresőre tenni. Igen ám, de nem olyan egyszerű az élet, hogy az ember csak bemegy a fotósboltba és leakaszt egyet a polcról. A Canon ugyanis tudtommal nem gyárt ilyet. Vagyis gyárt valamit (Canon Eyepiece Extender: EP-EX15), de ez nem arra való, amire kellene, mert 30 %-kal kicsinyíti a keresőképet! Kipróbáltam, és tényleg.

Távolító előtét szemüvegeseknek - nem ezt keressük...

A másik lehetőség: Canon Angle Finder C, tudományos nevén: szögkereső. Ez ugyan marha jó, ha a földön fényképezünk (mondjuk éppen szöget keresünk...), de elég drága, és amire nekünk kell, arra meg nem jó.

Canon szögkereső nagyító funkcióval - majdnem jó.

Volt szerencsém a budapesti Optiform szaküzletben rátalálni a megoldásra, amikor megnéztem, hogy mit kínál a konkurens kameragyártó, a Nikon - és megtaláltam a megoldást! Az egyik eladó elővett egy, a fentihez hasonló, kis zacskóba csomagolt szerkentyűt: a neve Nikon DK-21M, és 1,17-szeresére növeli a kereső nagyítását. Felpróbáltam a gépre, és passzolt!! Hajrá Nikon!

Egy baja van, hogy 6000 Ft-ba kerül, de szerintem megéri. Inkább, mint venni egy új gépet, vagy szenvedni!

Nikon DK-21M „Magnifying Eyepiece - a nyertes!

Értékelés
A nagyítás mértéke nekem elég jelentős volt ahhoz, hogy megvegyem. Jól használható, nagyobb, részletesebb képet ad. A szélein enyhe torzítást vettem észre, de nem zavaró, ettől még kiválóan lehet vele fotózni - amúgy sem kell, hogy mindig rajta legyen. A Leicához szokott megszállottaknak persze nem ajánlom.

A szerkezet egyszerűen ráhúzható a gép keresőjén levő sínre, ami a gumi szemkagylót tartja. Szedjük le azt, és tegyük fel a nagyító előtétet. Épp eléggé szorul is, így nem kell attól félni, hogy könnyen leesik. Némileg azért kiáll a kamera testéből, ezért időnként ellenőrizzük, hogy megvan-e még, mert lesodorhatjuk, ha vállon vagy nyakba akasztva visszük a gépet.

Kompatibilis a következő gépekkel: Nikon D200, D300, D80, D90 (a Nikon szerint), Canon EOS 10D, 20D, 30D (és gondolom, a többi géppel is ebben a kategóriában, de ki kell próbálni az üzletekben, ez nem kerül semmibe). A profi kategóriájú Nikonokhoz a kerek alakú DK-17M (1,2x-es nagyítás) kell. A többi márkát nem próbáltam.

http://www.europe-nikon.com/product/hu_HU/products/broad/856/overview.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése