2009. november 11., szerda

Kigyütt a Ricoh új gépe: a GXR ! Vaúúúúúú !!!


A RICOH GXR kamerarendszer

A RICOH-nak új gépe jelent meg, és ezzel egy új fogalom született a digitális fotózásban:

az Interchangeable Unit Camera System,
vagyis Cserélhető egységes rendszer (CSER)

Ja, ez az, ami CSER-ben hagy? Talán nem. (Muhaha.)

Ezt írtam róla egy másik fotósblogon (fofotul.hu):

„Ha egy D3X-hez hasonlítod vagy 5D-hez, akkor tényleg kevés, amit tud, de azt (a makrós cucc) szerintem jól tudja. A zoom verzió valamiért nem tud éles lenni (az Olympus E-P1-nél is, meg ez is).

És tényleg drága. A gyártók meg akarják fizettetni az újdonságot. Pedig ez lehetne a digitális Leica számomra, ha már a 4/3 nem lesz az. Nálam 150e lenne a felső határ, amiért megvennék egy ilyet kompletten (gép + CMOS Makro). Másképp egyszerűen nem tudná “behozni az árát”. Így sem…

A legjobb az lenne a saját gépparkként való fejlesztgetés szempontjából, ha a még CMOS-t és az objektívet is külön lehetne szedni, de gondolom, rém bonyolult lenne biztosítani a hajszálpontos illeszkedést (az akkor már) három egység között. Mert a jelenlegi helyzet az – DSLR-rel is –, hogy tkp. ki kell dobnod a régi gépet, ha jobb minőséget akarsz. Megy a kukába, vagy eladod. A filmes gépek korszakában (azaz most is) egyszerűen vettél egy jobb optikát és a létező legjobb filmet a jól bevált gépedhez…

Középformátumban persze az ilyen minőségi kifogás, nyammogás értelmetlen dolog, mert ott nincs probléma a minőséggel…

Úgy látszik egyébként, hogy (nem csak nálunk) az emberek inkább mindig megvárják a következő verziót. Hátha jobb lesz. Például az Olympus E-P1-nél. Rengeteget vinnyogtak (jogosan), hogy nincs benne kereső stb. És lám, pár hónap múlta kijöttek a 2-essel. Nem semmi.”

– És néha tényleg jobb is lesz, lásd Canon G11.

Szubjektív befejezés:

Drága. Viszont jó kis képeket csinál, de csak a 12 MP-es Makró Egység. A zoom-os, 10 MP-es egység elég szarul sikerült. Nagyjából egy kompakt vagy egy 4/3-os gép minőségét produkálja mind élességben, mind dinamikatartományban és színeiben.

Hoppá, most látom csak: vagy vakut teszel rá, vagy keresőt. A kettő együtt nem megy. Ez érdekes lesz.

Na de a bulinak még nincs vége, mert a Samsung, a Nikon meg a Sony még meg sem jelent a tükörmentes gépeivel!!!

Hajrá, japánok! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése